Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Изработка на парфлеч - 2 част


Парфлеч (Parfleche) е индиански контейнер или плик от сурова кожа, украсен чрез боядисване или издраскване на епидермиса (врязване). Парфлечите с форма на плик били използвани за съхраняване на домакински сечива или храни като сушено месо или пемикан. Обикновено от една кожа се изработвали два еднакви парфлеча. Плоската им форма позволявала удобното им пренасяне - най-вече чрез окачване на конското седло.

Кожата за парфлеч се обработва чрез почистване и обезкосмяване; след това се разтяга и се оставя да изсъхне на слънце. Резултатът от този процес е твърда, но издръжлива кожа, която може да се използва за много други артикули, включително чанти, ремъци и воински щитове.
Максималните размери на парфлеча обикновено били 2 фута (60 см) на 3 фута (90 см).
Чантите най-често били украсени в специфичен графичен стил, като орнаментите често символизирали ландшафтни елементи като реки и планини, шатри типи, гори.
В съвременната употреба те могат да носят социално, духовно и символично значение или да бъдат част от танцови или парадни регалии.










 

За украсата използвах първообраза на тези два стари модела, които промених според моето усещане за симетрия и символика.