Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Обработка на сурова кожа за парфлеч - 1 част

 

Накисване, стъргане, сушене. Това са етапите, през които преминава обработката, за да се направи съд, кутия или парфлеч от сурова кожа. Накисната във вода, кожата престоява около три дни, до нейното пълно размекване, като водата се сменя всеки ден с чиста.



След като сме се уверили, че кожата е добре прокисната, тя се опъва на стабилна рамка с помощта на въжета, като се претяга отвреме на време, за да няма отпускане.
Готовата кожа се остъргва от двете страни, като първо се премахва мазния слой, докато е още мокър. Трябва да се работи бързо, тъй като вятъра и слънцето бързо я изсушават и отделянето на мазнината се затруднява. Страната с косъма се оставя да изсъхне няколко дена, след това се остъргва и тя.






Стъргалото е единствения инструмент, с който се почиства кожата, като острието се заточва периодично през целия процес на работата.⬇️



Почистената кожа, реших да обагря с кръв.Този метод се е използвал от северните племена в Равнините на Америка, преди да навлязат в употреба пигментите. Има запазени няколко образеца на племената кроу, омаха и понка, но този метод като цяло отпада, през първата половина на 19 век. По този начин са оцветявали основно лосовата кожа, тъй като епидермисът на бизоновата кожа е бил достатъчно тъмен и не се е нуждаел от допълнително обагряне.


И така суровата и оцветена кожа е готова за следващия етап на работа- разкрояване и украса с орнаменти посредством издраскване.