Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Просфорен евхаристичен печат


🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻



🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾    


 
 
"Просфорните печати, се срещат още под названията просфорник, присфорка, присурник, напрестолник, боговичка, шарилка и др. Разпространени са неравномерно по българската етническа територия. В някои региони те са затворени само в църквата и са почти неизвестни на населението, докато в други, като Северозападна България и Родопи, всяка къща е имала свой печат. Дървените печати рядко са се запазвали дълго време. Ползвали са се докато се напукат или повредят, след което са ги изгаряли. Не бива да се изхвърлят, тъй като носят свещенни символи.
Централно място в просфорния печат, заема квадрат с вписан кръст. В горния ред се изписва ИС ХС, а под тях НИ КА- което означава Исус Христос побеждава.Този квадрат се нарича Агнец и е символ на саможертвата на Христос. В полето за Св. Богородица, разположено в дясно от центъра са изобразени стилизирани буквите МО (Божия майка) и също символите на копието и гъбата с оцет. Ангелските чинове са изобразение в девет триъгълника, подредени в редици по три, от лявата страна на Агнеца. Около тях има слънчеви лъчи, житни класове и др.
Преобладаващата част от печатите завършват с тесни или широки полета и фризове.Често фризовете извън задължителните канонични полета са изпълнени с геометрични орнаменти, резултат от прави, коси или зигзаговидни линии.
Символиката и формата на евхаристичния просфорен печат е определена и не подлежи на художествена интерпретация."



Из книгата:
"Просфорите-печати за хляб.Символика и разпространение из българските земи"
Автор Иглика Мишкова
Етнографски институт с музей към БАН