Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Изработка на диадема с "рога" за (двурого) забраждане при русенските хърцои.

  Обратно към списъка "Реконструкции"



В миналото българките сплитали и навивали своите красиви, дълги коси във формата на две рогчета. С напредването на годините естествената коса губи силата си и затова се е наложила тази имитация, която да замести истинската коса. Забраждането се изпълнява с две кърпи и е било типично за омъжените жени при хърцоите от русенско поломие.
Ето кратко описание на етапите в изработката на тези рогца, които ми предадоха възрастните жени хърцойки от с. Юпер:

1. За основа се използва дебела, но гъвкава тел с размер около 45 см.дължина, която се оформя като дъга. Краищата се обръщат, за да може към тях да се захванат вързанки (връзки)
2. Готовата пресукана тел се намотава със зебло, прежда или памук за допълнителна здравина и мекота.
3. Отгоре на диадемата се добавят и прикрепят кочани от царевица, които предварително са почистени от зърната. Те са с размер между 7-9 см., като се разполагат на разстояние 10-12 см. един от друг. Срещала съм и диадеми, изработени  с  калмукани (цилиндри за навиване на прежда), но конкретно в този случай избрах да използвам царевични кочани.
4. Цялата диадема следва да се облече. За целта използвам бял ленен плат, който е нарязан на ивици. (Разбира се, може да се използва и друга тъкан, важното е да не се нищи и изплъзва.) За да се получи нужната здравина, първо платът се усуква около "рогата" и после по цялата дължина.





🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
 
 



Фотография: Славян Стоянов 📷
Забраждане: Радослав Радков